Barion Pixel

Milyen mikrohullámú sütőt válasszak?

A piaci kínálat változását nem mindenki tudja figyelemmel kísérni, ezért vizsgáljuk meg, hogy mik azok a szempontok, amelyekre érdemes figyelni egy mikrohullámú sütő vásárlásakor.

 

Felhasználás módja szerint

 

Az első- és talán legfontosabb szempont, hogy otthoni vagy céges felhasználásra szeretnénk-e készüléket venni. Utóbbi esetben megfontolandó, hogy egy strapabíró, könnyen tisztítható, drágább készülékre essen a választás, míg családi felhasználás esetén költségbarát megoldást is választhatunk.

 

Ahol naponta több ember melegíti saját kis elemózsiáját, ott hasznosabb lehet egy nagyobb teljesítményű készülék. Otthonra viszont funkciója szempontjából érdemesebb  átgondolni, hogy mire is szeretnénk majd használni. Elég csupán ha melegíteni, kiolvasztani tudja az ételt, vagy szeretnénk grillezni is vele? Esetleg legyen légkeverő funkcióval ellátva?

 

Szabadonálló vagy beépített

 

A mikrohullámú sütő helyének kiválasztása fontos lehet abból a szempontból is, hogy beépített, vagy szabadonálló készüléket szeretnénk inkább. Ahol még nincsen kialakítva a konyhapult, praktikusabb talán egy beépíthető verzió mellett dönteni, de egy önállóan elhelyezett készülék is ugyanúgy elegáns része tud lenni konyhánknak.

 

Érdemes figyelnünk még a méretekre is, mert a mai készülékek között jelentős eltérés lehet, 14-34 liter űrtartalom között általában széles a kínálat. Vásárlás előtt legyünk tisztában vele, hogy mekkora gép fér el a kívánt helyen!

 

Analóg vagy digitális

 

Sokan jobban kedvelik még napjainkban is a hagyományos analóg (tekerőgombos) eszközöket. Bár tudásban általában nem olyan fejlettek, mint érintőpaneles társaik, az alapfunciókat ugyanúgy tudják. Emellett pedig pénztárcabarát megoldást is jelentenek. 

 

 

A küllem sem mindegy

 

Szerencsére ma már konyhagépeinket is ki tudjuk választani az alapján, hogy milyen stílusú a lakásunk. Egy jól megválasztott dizájn szinte beleolvad környezetébe, vagy ha úgy szeretnénk, kiemelkedik egyedi színével, esetleg formájával. A hagyományos műanyag borítás mellett megjelentek a rozsdamentes, inox készülékek is, és ha úgy tartja kedvünk, akár retro stílusú, piros mikrohullámút is választhatunk.

 

Ma már az olyan készülék sem ritka, amelynek ajtaja nem oldalra nyílik, hanem mint egy sütőnek, lefelé – ez általában a beépített fajtáknál jellemző.

 

Extrák hétköznapokra

 

A jól megszokott melegítés, olvasztás funkció mellett ismerkedjünk meg az új lehetőségekkel is. Egy modern mikrohullámú sütő rendelkezik olyan programmal, mint a gyors kiolvasztás, forró levegő, crisp (ropogós étel készítéséhez), vagy a párolás. De akár pirítani is tudunk új készülékünkkel.

 

Használjuk rendeltetésszerűen

 

Bármelyik készülék mellett is döntünk, egy dologról nem szabad megfeledkezni! Ahogy az nevéből is adódik, a mikrohullámú sütő elektromágneses hullámokat használ az ételek melegítéséhez, ezért alapszabály, hogy soha ne tegyünk bele olyan tárgyat, ami fémet tartalmaz. A mikrohullámok visszaverődésével ugyanis túlmelegedés, elektromos szikra keletkezhet, ami amellett hogy készülékünk tönkremenetelét okozza, balesetveszélyes is.

 

Számos olyan – speciálisan mikróban használható - edény kapható, ami elősegíti a gyorsabb, biztonságosabb használatot, érdemes ezért ezeket választani. Az pedig tévhit, hogy az íly módon megmelegített étel sugároz, a mikrohullámok ugyanis nem maradnak benne az anyagban.

 

Végül egy érdekesség

Miért nyílik a mikrosütők többségének ajtaja jobbról balra? Nos, kezdetben a kezelőszerveket, kijelzőt a készülék jobb oldalán helyezték el, hiszen az emberek többsége jobb kezes. Ebből adódott, hogy az ajtó nyitásához szükséges zsanérokat bal oldalra tudták felszerelni, így bal kézzel lett nyitható az ajtaja. A későbbiek során pedig gazdasági okokból ezen már nem változtattak a gyártók.